18. februar je bil za skakalke in skakalce v kategoriji 14-15 let poseben dan. V Planici je namreč v organizaciji našega kluba NSK Tržič FMG potekalo državno prvenstvo na 80 metrski napravi. Tekme na tem nivoju predstavljajo priložnost, da se tekmovalci lahko preizkušajo pod malce večjim pritiskom, čeprav osnovno sporočilo vendarle še vedno ostaja druženje. Trenerji in tekmovalci vzporedno  pridobivajo pomembne informacije o trenutnem stanju posameznikov in kluba, ki jih lahko izkoristijo za nadaljnje delo.

Pogoji za tekmovanje so bili v jutranjih urah izvrstni, kasneje pa je vreme vendarle postalo malce preveč kičasto (beri sončno, lepo, toplo…), kar je ugodno vplivalo na vse obiskovalce Planice, malce manj ugodno pa na zaletno stezo, ki je pred izvedbo zadnje serije v konkurenci posameznikov popustila. Tekmovanje je bilo po odločitvi tekmovalnega odbora zaključeno po prvi seriji. Tistim, ki jim je prvi skok uspel, so bili  s tem seveda zadovoljni, malce manj pa tisti, ki jim v prvem poskusu optimalni skok ni uspel. Ampak tudi takšnim stvarem se v športu ne moremo izogniti, predvsem ko je v ozadju zagotavljanje varnosti tekmovalcev.

V kategoriji posameznikov do 15 let je zmago slavil Juš Sušnik (NSK Tržič FMG), drugi je bil Marcel Stržinar (SSK Alpina), tretje mesto pa je zasedel Matic Hladnik (ND Rateče Planica). Pri dekletih do 15 let je zlato pripadlo Jerneji Repinc Zupančič (NSK Tržič FMG), drugo mesto je zasedla Lara Logar (SK Zagorje), tretja je bila Ema Volavšek (SSK Ilirija). Pri fantih do 14 let je državni prvak postal Matic Hladnik (NSK Tržič FMG), srebro je domov odnesel Urh Rošar (SSK Mislinja), bron pa je pripadel  Lenartu Presečniku (SSK Ljubno BTC).

Ožbetu Zupanu na četrtem mestu se je bron izmaknil zgolj za 1,6 točke, Dan Belhar je zasedel deveto mesto, Lovro Dolžan je bil dvajseti, Nejc Novak pa šestindvajseti. Torej so vsi po vrsti dosegali pomembne pokalne točke, kar predstavlja velik dodaten klubski uspeh.            

NSK Tržič FMG je na tekmovanju dosegel izvrsten izkupiček – vsi državni prvaki in prvakinja prihajajo iz našega kluba, poleg tega pa so zmagali tudi v ekipnem delu tekmovanja (Zupan, Hladnik, Sušnik, Belhar). Za njimi sta se uvrstila kluba SSK Ljubno BTC (Završnik, Presečnik L., Vodušek, Presečnik J.)   in SK Zagorje (Peitl, Prosenc, Tratnik, Lipovšek Ročnik).

Ko človek spremlja razvoj tekmovalcev od malih nog, se srečuje z vrsto prijetnih dogodkov,  včasih pa tudi neprijetnih – od časovnega pritiska, poškodb in težavami z usklajevanjem družinskega življenja in ne nazadnje tekmovalnih neuspehov . Tekme, kot je bilo opisano državno prvenstvo so del zgodbe – lahko predstavljajo prijetno poglavje v razvoju športnika, ki se ga z veseljem spominjamo še dolgo, lahko pa je tudi neprijetna izkušnja. Pri obeh pa je pomembno, kako dogajanje sprejmejo trenerji in domače, družinsko okolje. Tako iz uspehov kot iz neuspehov se lahko iztrži nekaj, kar bo v pomoč mlademu tekmovalcu oz. tekmovalki. 

      

 Celotna galerija fotografij se nahaja TUKAJ.