Anže Semenič nas letos navdušuje s svojimi predstavami. Po ekipnem uspehu pred tednom dni v Oberstdorfu, ko je s kolegi na ekipni tekmi zasedel 2. mesto, je Sloveniji in svetu včeraj v Zakopanah na Poljskem demonstriral še način, kako tudi na posamični tekmi premagati vso svetovno konkurenco skakalnih mojstrov.

 

Foto: EPA

Spremenljive razmere, ki so vladale na skakalnici, so tokrat našemu junaku dodale tisti delček, ki se lahko odrazi v popolnem seštevku dolgoletnega truda, natreniranega znanja, intuicije in razmer na skakalnici. Po prvi seriji je Anže napadel s petega mesta, ko je za malenkost zaostajal za reprezentančnim kolegom, Petrom Prevcem. V drugem poskusu je Anže sestavil popoln skok, s katerim si je z dolžino 137,5 metrov prvič v karieri zagotovil mesto na zmagovalni stopnički, v posamičnih nastopih. Ne pozabimo, da je Anže zmagovalne stopničke svetovnega pokala že lahko doživljal, kot član slovenske ekipe v Planici, leta 2015.

Foto: EPA

 

Slovenska reprezentanca je imela včeraj še dodaten razlog za praznovanje, saj je Peter Prevc tekmo zaključil na 3. mestu. S tem so zmagovalne lovorike pridobile še žlahtnejši lesk.    

Anže, člani kluba smo ponosni, da lahko skupaj s teboj doživljamo veselje in  zmagoslavje, ki ga ustvarjaš s svojimi nastopi.

 

NEKAJ ZAPISOV DRUGIH MEDIJEV:

https://www.rtvslo.si/

http://www.24ur.com/

https://siol.net/

http://www.sloski.si/

https://www.youtube.com/

http://www.fis-ski.com/ 

Zapisal: Marjan Zupančič

 

 18. februar je bil za skakalke in skakalce v kategoriji 14-15 let poseben dan. V Planici je namreč v organizaciji našega kluba NSK Tržič FMG potekalo državno prvenstvo na 80 metrski napravi. Tekme na tem nivoju predstavljajo priložnost, da se tekmovalci lahko preizkušajo pod malce večjim pritiskom, čeprav osnovno sporočilo vendarle še vedno ostaja druženje. Trenerji in tekmovalci vzporedno  pridobivajo pomembne informacije o trenutnem stanju posameznikov in kluba, ki jih lahko izkoristijo za nadaljnje delo.

Pogoji za tekmovanje so bili v jutranjih urah izvrstni, kasneje pa je vreme vendarle postalo malce preveč kičasto (beri sončno, lepo, toplo…), kar je ugodno vplivalo na vse obiskovalce Planice, malce manj ugodno pa na zaletno stezo, ki je pred izvedbo zadnje serije v konkurenci posameznikov popustila. Tekmovanje je bilo po odločitvi tekmovalnega odbora zaključeno po prvi seriji. Tistim, ki jim je prvi skok uspel, so bili  s tem seveda zadovoljni, malce manj pa tisti, ki jim v prvem poskusu optimalni skok ni uspel. Ampak tudi takšnim stvarem se v športu ne moremo izogniti, predvsem ko je v ozadju zagotavljanje varnosti tekmovalcev.

V kategoriji posameznikov do 15 let je zmago slavil Juš Sušnik (NSK Tržič FMG), drugi je bil Marcel Stržinar (SSK Alpina), tretje mesto pa je zasedel Matic Hladnik (ND Rateče Planica). Pri dekletih do 15 let je zlato pripadlo Jerneji Repinc Zupančič (NSK Tržič FMG), drugo mesto je zasedla Lara Logar (SK Zagorje), tretja je bila Ema Volavšek (SSK Ilirija). Pri fantih do 14 let je državni prvak postal Matic Hladnik (NSK Tržič FMG), srebro je domov odnesel Urh Rošar (SSK Mislinja), bron pa je pripadel  Lenartu Presečniku (SSK Ljubno BTC).

Ožbetu Zupanu na četrtem mestu se je bron izmaknil zgolj za 1,6 točke, Dan Belhar je zasedel deveto mesto, Lovro Dolžan je bil dvajseti, Nejc Novak pa šestindvajseti. Torej so vsi po vrsti dosegali pomembne pokalne točke, kar predstavlja velik dodaten klubski uspeh.            

NSK Tržič FMG je na tekmovanju dosegel izvrsten izkupiček – vsi državni prvaki in prvakinja prihajajo iz našega kluba, poleg tega pa so zmagali tudi v ekipnem delu tekmovanja (Zupan, Hladnik, Sušnik, Belhar). Za njimi sta se uvrstila kluba SSK Ljubno BTC (Završnik, Presečnik L., Vodušek, Presečnik J.)   in SK Zagorje (Peitl, Prosenc, Tratnik, Lipovšek Ročnik).

Ko človek spremlja razvoj tekmovalcev od malih nog, se srečuje z vrsto prijetnih dogodkov,  včasih pa tudi neprijetnih – od časovnega pritiska, poškodb in težavami z usklajevanjem družinskega življenja in ne nazadnje tekmovalnih neuspehov . Tekme, kot je bilo opisano državno prvenstvo so del zgodbe – lahko predstavljajo prijetno poglavje v razvoju športnika, ki se ga z veseljem spominjamo še dolgo, lahko pa je tudi neprijetna izkušnja. Pri obeh pa je pomembno, kako dogajanje sprejmejo trenerji in domače, družinsko okolje. Tako iz uspehov kot iz neuspehov se lahko iztrži nekaj, kar bo v pomoč mlademu tekmovalcu oz. tekmovalki. 

      

 Celotna galerija fotografij se nahaja TUKAJ.

V torek, 15. novembra 2016 se je v Tržiču zbrala številčna druščina, ki je povezana s smučarskimi skoki v Sloveniji. Domači skakalni klub NSK Tržič FMG je bil namreč organizator zaključne podelitve priznanj za poletni del Pokala Cockta, ki vključuje regionalna tekmovanja in pokalna tekmovanja na državnem nivoju v kategorijah od najmlajših cicibanov do članov.

Kulturni center Tržič se je hitro napolnil z dobitniki priznanj, spremljevalci in podporniki. Kot smo lahko slišali v uvodnih nagovorih predsednika NSK Tržič FMG, g. Matija Stegnarja, župana občine Tržič g. Boruta Sajovica  in predsednika zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, g. Ljuba Jasniča, so smučarski skoki panoga, ki pridobiva na priljubljenosti in razširjenosti. Uspehi slovenskih skakalcev k temu pripevajo velik delež, vendar brez stalne podpore znotraj družin in lokalnih skupnosti tega ne bi bilo možno dosegati. Skakalne naprave so zgrajene v velikem delu države, zato je tudi dostop do treninga omogočen širšemu krogu ljudi. Med drugim sta v zaključni fazi obnove tudi tržiški »velikanki«.

Dogodek je zaznamovalo sproščeno ozračje, druženje mlajših in malo manj mladih generacij, dodatno pa so energijo dvignili nastopi Plesnega kluba Tržič in mlade tržiške skakalke Ivane Vite Kokalj.     

Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj in hvala vsem, ki ste omogočili treniranja, tekmovanja in samo zaključno slovesnost.

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.